Belasting op Leidingwater, geldt dat ook voor mij?

Iedereen in Nederland moet Belasting op Leidingwater betalen. In vaktermen: de BoL. Deze belasting wordt geïnd via de drinkwaterbedrijven, in opdracht van het ministerie van Financiën.

Tot 1 januari werd de BoL alleen maar geheven op de eerste 300 kubieke meter leidingwater. In 2013 ging het om 16,5 cent per kuub.
Vorig jaar besloot het kabinet echter om dit plafond te schrappen. Dat heeft tot gevolg dat voor elke kubieke meter leidingwater belasting geheven zou worden.
De belasting is bovendien verdubbeld naar 33 cent per kuub. Voor bedrijven die veel leidingwater gebruiken zou dat een onacceptabele verhoging zijn. Denk aan veehouderijbedrijven die leidingwater gebruiken als drinkwater voor het vee, het schoonspuiten van apparatuur, stallen en schuren et cetera. Maar ook veel industrieën zouden te maken krijgen met een enorme lastenverzwaring. Mede door een lobby van LTO Nederland en VNO/NCW is dit plan van tafel gegaan.
Om in aanmerking te komen voor de belastingvrijheid boven de 300 kuub wil het waterleidingbedrijf weten of uw bedrijf één WOZ-eenheid is. Over het algemeen is dat inderdaad het geval. Het waterleidingbedrijf kan u vragen om dat te bewijzen. Dat kunt u simpel doen door een kopie van de WOZ-beschikking aan het waterschap toe te sturen. Hierna zal het drinkwaterbedrijf de zaak intern afhandelen.
Daarmee is de administratieve lastendruk voor bedrijven niet helemaal gedaald, maar is wel de financiële lastendruk beperkt gebleven. De BoL betekent een bedrag van 99 euro per bedrijf per jaar.
Een stijging met duizenden euro’s per jaar heeft LTO met de lobby gelukkig kunnen voorkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer