In juni had ik bij de uitreiking van de jaarlijkse nationale landbouwpersprijzen in Lelystad de NVLJ Alfred van Dijkprijs gewonnen met een serie artikelen in Pig Business. Daarom mocht ik Nederland tijdens de het IFAJ-congres van 4 tot en met 8 september in Aberdeen vertegenwoordigen.
Ik kan wel stellen dat ik zonder de nominatie niet naar Schotland was geweest. Niet dat ik niet overtuigd ben van de meerwaarde, maar de hoge kosten die eraan zijn verbonden, hebben mij tot dusver altijd afgeschrikt.
Referendum Schotland
Anderhalve week voor het Schotse onafhankelijkheidsreferendum was de timing van het congres perfect. De verdeeldheid en de gevoeligheid over de mogelijke afscheiding van Groot-Brittannië was overal hoorbaar en voelbaar. Het gaf het congres een extra dimensie, omdat Schotse onafhankelijkheid hoe dan ook voor de binnenlandse landbouw gevolgen zou hebben. Prachtig voor ons als landbouwjournalisten.
Het programma was gevuld met presentaties van de verschillende landbouwvoormannen, boerderijexcursies, bedrijfsbezoeken en ’s avonds diners met een feestelijke afsluiting.
Voor mij was de vrijdagavond een hoogtepunt, omdat ik uit handen van juryvoorzitter Rochus Kingmans het certificaat voor de Zilveren Print award in ontvangst mocht nemen.
Kritiekpunten
Dat mijn artikel door twee jury’s is beoordeeld en uiteindelijk als tweede beste landbouwartikel wereldwijd wordt gewaardeerd, voelt bijzonder en eervol. Dit congres zal ik daarom dan ook altijd bijzonder blijven herinneren. Toch waren er ook kritiekpunten op het evenement.
Mijn grootste ergernissen waren het overvolle programma, de ellenlange speeches van de sponsoren, geen Wifi overdag en het gemis van varkenshouderij in het programma. Maar terugkijkend verbleekten deze punten bij het enthousiasme en de inzet waarmee de Britse delegatie dit congres heeft opgezet.
Als je mij vraagt wat ik het interessantste aspect vond, kom ik uit op de contacten met collega’s uit landen verspreid over de wereld. Ik heb landbouwjournalisten gesproken uit Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Maar ook uit Burundi, Finland en Japan.
Vak uitoefenen
Raakvlak tijdens de gesprekken is altijd landbouw en hoe boeren in de verschillende landen hun vak uitoefenen. Voor mij heeft dit zonder meer de kijk op de mondiale landbouw verbreed.
Het zet je als Nederlandse landbouwjournalist ook in een perspectief. Hoe wij produceren en de problemen waar Nederlandse agrarische ondernemers tegenaan lopen, zijn enerzijds internationaal gezien gemeenschappelijk maar anderzijds soms ook reuze verschillend. Enorm leerzaam voor iedere landbouwjournalist en zeker aan te raden.
Volgend jaar is het congres aan de andere kant van de wereld in Nieuw-Zeeland en Australië. Ik ga opnieuw weer afwegen of ik ernaartoe ga. Het dilemma zal wederom zijn: Wat kost de reis en wat levert het mij aan verhalen op? Zeker is wel dat het IFAJ-congres mijn sympathie heeft gewonnen. Ik zie het als vijf dagen wereldverbreding.
Ruben van Boekel
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (HG) #692562
Gebruikt, € 6.966
-
John Deere Tractor 6100M (MD) #692400
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TM 3217
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167 (ZOB) #692701
Gebruikt, € 5.247
Vacatures
Campagne Marketeer
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Projectmedewerker biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker Agrarisch Natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Weer
-
Woensdag33° / 18°65 %
-
Donderdag22° / 15°20 %
-
Vrijdag23° / 11°15 %