Stalbrand laat diepe indruk achter

Een agrarisch bedrijf, met al zijn activiteiten, machines en moderne apparatuur, brengt de nodige risico’s met zich mee, zowel voor de veehouder, zijn gezin en medewerkers als voor de veestapel. Daarbij is het risico op brand er één. Regelmatig verschijnen aangrijpende berichten in de krant over stalbranden, waarbij dieren omkomen.
Elke stalbrand waarbij dieren omkomen laat een diepe indruk achter. Niet alleen bij de veehouder, maar ook bij de bestrijders van de brand en bij mensen in de omgeving.
De veehouder is primair verantwoordelijk voor het voorkomen van brand in zijn stallen. De gevolgen van een stalbrand zijn groot, ook al is de kans erop klein. Zo heeft een stalbrand naast dieren- en mensenleed, voor de veehouder een grote economische impact (kapitaalvernietiging) en een negatief effect op de continuïteit van de productie.
De meest voorkomende oorzaken van stalbranden in de veehouderij zijn kortsluiting (elektriciteit), werkzaamheden aan of in de stal en oververhitting of zelfontbranding van machines. Ook explosie en implosie door mestgassen en (hooi)broei zijn voorkomende oorzaken van een stalbrand.
Om het risico op een stalbrand te verkleinen zijn tal van maatregelen te treffen. Op www.ltonoord.nl zijn tien praktische tips beschreven om een brand te voorkomen.
Daar is ook de informatie beschikbaar over het Actieplan stalbranden 2012-2016.
LTO Noord biedt ondersteuning aan afdelingen of studiegroepen bij het organiseren van een bijeenkomst over het onderwerp brandpreventie.
Deze bijeenkomsten worden mogelijk gemaakt door het Project Actieplan Stalbranden 2012-2016, het LTO Noord-platform mestgassen en de vakgroep Melkveehouderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer