Niet scheuren tegen muizenvraat

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken staat boeren niet toe om dit najaar nog grasland te scheuren tegen de overlast van muizen. LTO Nederland had aangedrongen op een ontheffing.

Niet+scheuren+tegen+muizenvraat
© Persbureau Noordoost

Op veel plaatsen in Noord-Nederland is de grasmat inmiddels ernstig aangetast. Door grasland in het najaar te scheuren en opnieuw in te zaaien voorkomen de veehouders dat ze volgend jaar te maken krijgen met opbrengstverliezen. Overigens hebben ook akkerbouwers dit jaar meer last van muizenvraat.

Miljoenen schade

Boeren in onder andere Friesland, Drenthe en Overijssel klagen over de muizenplaag. Alleen al in Zuidwest-Friesland loopt de schade in de miljoenen euro’s. Volgens LTO treft de muizenplaag inmiddels enkele honderden melkveehouders.

Als reden voor het weigeren van de ontheffing geeft het ministerie op dat het niet past in de Europese Nitraatrichtlijn. ‘Geen ontheffing verlenen is niet in het belang van de boer en niet in het belang van het milieu. Doordat er nu gaten blijven zitten in de grasmat, ontstaat er alleen maar meer uitspoeling’, zegt LTO-bestuurder Peet Sterkenburgh. Hij is zwaar teleurgesteld.

Faunafonds

LTO Noord verwacht ook niet dat het Faunafonds schadevergoeding uitkeert. Bij een eerdere muizenplaag gebeurde dat nog wel. Maar dat zou de laatste keer zijn, gaf het Fonds toen aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer