Parkiet rukt op in westen

West-Nederland - De halsbandparkiet, een exoot in Nederland, veroorzaakt sinds kort pikschade in de fruitteelt. Een risicoanalyse van CLM Onderzoek en Advies laat zien dat de schade toeneemt in fruitteelt in de Randstad.

Er zijn deze zomer veertig meldingen binnengekomen van halsbandparkieten in het landelijk gebied, onder meer van elf fruittelers met schade doordat de vogels pikten in appels en peren. De boomteelt en mogelijk zelfs de maïsteelt kunnen in de toekomst ook risico lopen op schade door, meldt CLM.
Op elf fruitteeltbedrijven, vooral in Zuid-Holland, is schade vastgesteld door de halsbandparkiet, blijkt uit onderzoek dat CLM afgelopen seizoen uitvoerde in opdracht van de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland zijn schadegevallen bekend. Fruitteeltgebieden in Zuid-Holland, Kromme Rijn en de westelijke Betuwe lopen vooral risico op schade.
De halsbandparkiet leeft van een breed spectrum aan voedsel bestaand uit vruchten, zaden en knoppen. In Nederland eten de vogels boomknoppen, maar in de boomteelt is nog geen schade gemeld. Ook lijkt het erop dat de halsbandparkiet snijmaïs nog niet als voedselbron heeft ontdekt.
In andere Europese landen waar de halsbandparkiet zich heeft gevestigd, is schade vastgesteld in allerlei soorten fruit (appel, peer, pruim), druiven en zachtfruit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer