%27Consument+verdient+goede+voorlichting%27
Nieuws
© Maartje van Berkel

'Consument verdient goede voorlichting'

Geen hosanna-stemming op de Groot Groen Beurs in Zundert, maar om van een bedompte sfeer te spreken voert net te ver. 'Het was minder druk dan andere jaren, dus was er voldoende tijd om klanten en andere geïnteresseerden te spreken', vertelt boomkweker Pieter Heynen uit Helden.

Overheden zijn steeds minder geneigd extra geld in groen te steken. Wordt er gerenoveerd of een nieuwe weg aangelegd, dan kiezen gemeenten steeds vaker voor het inzaaien van gras, want dat betekent minder onderhoud en dus minder kosten.

Met als gevolg dat boom- en vaste plantenkwekers met hun producten blijven zitten. Pieter Heynen is het niet helemaal eens met de redenering van de gemeente. 'Gras moet je om de zoveel tijd maaien en dat kost ook geld.'

Dalende afzet

Hoewel de situatie er voor elke boom- en vaste plantenkweker anders uitziet, krijgen veel ondernemers voor het tweede achtereenvolgende jaar te maken met een dalende afzet.

Volgens Heynen komt dat deels door het weer. De winters van 2011 en 2012 waren qua temperatuur vrij heftig, in tegenstelling tot 2013.

'Toen vroor het nog in april, waardoor je als kweker vijf tot zes weken omzet verloor, omdat tuincentra niets kochten. Die handel krijg je ook niet meer terug, dat gold overigens voor vrijwel heel Europa.'

· Lees het hele interview deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer