Glas+bespaart+100+miljoen+met+verlaagde+EB
Nieuws
© Thierry Schut

Glas bespaart 100 miljoen met verlaagde EB

Het kostenvoordeel van de verlaagde energiebelasting (EB) voor de glastuinbouw bedraagt in de komende tien jaar 100 miljoen euro per jaar, meldt LEI Wageningen UR.

LEI Wageningen UR heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar de energiekosten in de glastuinbouw en de extra kosten door het eventueel wegvallen van het verlaagde EB.

Ook is gekeken naar de investeringen door de glastuinbouw die leiden tot reductie van de CO2-emissie en naar de effectiviteit van het CO2-sectorsysteem versus de heffingen EB en Opslag Duurzame Energie (ODE) op reductie van de CO2-emissie.

Nota

De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in de nota ‘Energiebelasting en de glastuinbouw’. De verhouding tussen de EB-kosten en de totale kosten van de glastuinbouw is vergelijkbaar met de andere energie-intensieve sectoren, concludeert LEI Wageningen UR verder.

Op bedrijfsniveau loopt het kostenvoordeel uiteen van enkele dubbeltjes tot enkele euro’s per kubieke meter. Volgens het landbouweconomisch instituut blijkt eveneens dat de prikkel voor reductie van de CO2-emissie vanuit de verlaagde EB plus het CO2-sectorsysteem sterker is dan de prikkel vanuit de niet verlaagde EB.

CO2-emissie

De verlaagde EB hangt ook samen met afspraken tussen overheid en de glastuinbouw over CO2-emissieruimtes, reductie van de CO2-emissie, verbetering van de energie-efficiëntie en verhoging van het aandeel duurzame energie.

LTO Glaskracht Nederland peilt momenteel onder de leden of zij een Energie Besparingssysteem Glastuinbouw willen instellen voor de sector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer