3+ton+steun+Limburgse+tuinbouw+door+boycot
Nieuws
© LLTB

3 ton steun Limburgse tuinbouw door boycot

De Limburgse glastuinbouwsector is als gevolg van de boycot door Rusland in zwaar vaarwater terechtgekomen. Om dat het hoofd te bieden, slaan de provincie en LLTB de handen ineen. Op korte termijn is 300.000 euro beschikbaar.

De al in gang gezette transitie naar verduurzaming en meer marktgericht produceren dreigt volgens gedeputeerde Patrick van der Broeck door de boycot stil te vallen. 'Er liggen echter krachtige kansen voor deze nog fragiele sector.'

Om het tij te keren, stuurde hij daarom vandaag manifest Versnellingsagenda Tuinbouw Limburg naar de Provinciale Staten.

Doelen

Doelen daarvan zijn versterking van ondernemerschap en bedrijfsontwikkeling en een betere samenwerking binnen de branche en ook met bijvoorbeeld kennisinstellingen.

Maar ook verbeteren van de positie van de primaire producent binnen de keten en wegnemen van ongewenste belemmeringen in wet- en regelgeving.

Tevens richt het plan zich op het bevorderen van meer markgerichte innovatie en verhoging van de toegevoegde waarde.

Stimuleren en ondersteunen

Provincie Limburg wil bedrijven zowel stimuleren als daadwerkelijk ondersteunen, verklaart Van de Broek. 'Er kan zo doelgericht worden gewerkt aan duurzame vernieuwing, marktversterking en afzetbevordering.'

'De glastuinbouw wordt hard geraakt door de boycot op een moment dat de situatie toch al weinig rooskleurig was', vult waarnemend voorzitter Elly Roebroek van de LLTB hem aan.

'Op de prijzen en de marktsituatie hebben we geen invloed, maar we kunnen er wel aan bijdragen dat onze agrarische bedrijven beter tegen de omstandigheden van de crisis zijn gewapend.'

Actieprogramma

In eerste instantie richt het actieprogramma zich op de Limburgse glastuinbouw. In een later stadium wordt besloten in hoeverre ook andere door de boycot gedupeerde sectoren, zoals de vollegronds- en de fruitteelt, voor een aantal faciliteiten in aanmerking komen.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer