Jacht belangrijk element in nieuwe Natuurwet

Nederland krijgt een nieuwe natuurbeschermingswet. Daarin gaan de natuurbeschermingswet, de flora- en faunawet en de boswet op. Iedereen die met en in de natuur en het landschap bezig is, krijgt met de nieuwe wet te maken.

Zij bestempelt de huidige drie wetten als ‘erg ingewikkeld’. Door ze te bundelen in één wet moet het er eenvoudiger op worden. Aanvankelijk lag er ook een idee om de Natuurschoonwet in de nieuwe wet op te nemen, maar gezien het specifieke karakter van de NSW is daarvan afgestapt.

Meer dan internationaal

De staatssecretaris vindt dat Nederland meer moet doen aan bescherming dan internationale verdragen en Europa met zijn Vogel- en Habitatrichtlijn voorschrijven. Die richtlijnen vormen de kern van de natuurbescherming, maar zij geeft aan dat er een zorgplicht is voor alle natuur in Nederland. Dieren en planten die niet volgens de Europese regels worden ontzien, beschermt de nieuwe wet met verbodsbepalingen. Dan gaat het aanwijzen van rode lijstsoorten en bijvoorbeeld om het vergroten van preventieve bescherming van Natura 2000-gebieden, als er mogelijk schadelijke activiteiten kunnen ontstaan.
Specifiek noemt de staatssecretaris particuliere grondeigenaren in één adem met terrein beherende organisaties en vrijwilligers als degenen die bijdragen aan het beheer en de ontwikkeling van de natuur. Zij zet ook nadrukkelijk in op de gebiedscollectieven voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer.
De provincies krijgen een hoofdrol in het natuurbeschermingsbeleid. Ze zijn wettelijk verplicht hun natuurbeleid vast te leggen. Daarnaast kunnen de provincies zelf gebieden aanwijzen die belangrijk zijn voor de natuur in die provincie. In het oorspronkelijke voorstel kregen de provincies alleen de zorg voor de bescherming van de soorten binnen het Natuurnetwerk Nederland (de EHS), maar nu moeten ze zorg dragen voor de bescherming in de hele provincie.

Alleen nog planmatige jacht

Een heel belangrijk element in de nieuwe natuurwet is de jacht. De staatssecretaris wil jacht voortaan alleen nog planmatig toestaan op een groter aantal dieren: eenden, fazanten, houtduiven, hazen en konijnen zoals nu ook al geldt en verder de grauwe gans, de kolgans, het edelhert en de ree. Damherten en wilde zwijnen, die ze aanvankelijk ook op haar lijstje had staan, heeft de staatssecretaris nu weer geschrapt. De patrijs is van de lijst verdwenen.
Jacht puur voor de jacht is straks niet meer mogelijk. Er mag alleen gejaagd worden op basis van een afschotplan, dat gebaseerd is op beheer en schadebestrijding. Dat gebeurt per gebied. Tellingen van de dieren liggen daaraan ten grondslag. In feite wat nu bijvoorbeeld bij de ganzen gebeurt. Een en ander betekent in de praktijk, dat er qua jagen niet zoveel verandert, maar wel dat het steeds op basis van een faunabeheerplan gebeurt. Daarbij krijgen de wildbeheereenheden een nadrukkelijke rol in de uitvoering.
In de wet wordt het verbod opgeheven om te jagen in beschermde natuurmonumenten en in Natura 2000-gebieden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer