Melkveehouder+wil+veearts+vaker+in+stal
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Melkveehouder wil veearts vaker in stal

Melkveehouders kiezen er vaker voor om de veearts wekelijks of tweewekelijks in plaats van maandelijks te laten komen voor bedrijfsbegeleiding.

‘In onze praktijk zien we die verschuiving heel duidelijk’, aldus Jeroen Houwing, dierenarts bij Dierenkliniek Winsum.

‘Zeker bij grotere melkveebedrijven zit je daardoor dichter op de vruchtbaarheid. Koeien die niet drachtig zijn, worden eerder opgespoord. Je kunt ze dus eerder behandelen. Koeien worden eerder geïnsemineerd, waardoor de tussenkalftijd minder snel oploopt.’

Inzicht

Ook bij Dierenkliniek Wolvega zien ze dat meer boeren kiezen voor een wekelijkse of tweewekelijks bedrijfsbezoek. ‘Het geeft continu inzicht in de bedrijfsvoering van het koppel en behandelingen kunnen snel worden gecontroleerd’, aldus Bauke van der Valk, dierenarts bij Dierenkliniek Wolvega.

Gelijke kosten

Ook noemt hij de vroege drachtdiagnostiek een voordeel. ‘Bij guste koeien verlies je dus slechts één cyclus. Daar komt bij dat een bedrijfsbezoek minder tijd kost en de kosten op jaarbasis gelijk blijven.’

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  40 %
Meer weer