Studie bodemontsmetten met Herbie

Op de locatie van PPO in Vredepeel start deze week een versneld onderzoek naar de mogelijkheid om de bodem biologisch te ontsmetten met het middel Herbie.

Haijo DoddeHet versnelde onderzoek is erop gericht om een alternatief te vinden voor metam-natrium. De financiering is op verzoek van LTO Nederland toegezegd door het ministerie van Economische Zaken. Agrifirm Plant, PPO, Thatchtec, Blgg, SoilCares Research en LTO werken samen in het onderzoeksproject.
In het onderzoek wordt met name het middel Herbie getest dat is ontwikkeld door het bedrijf Thatchtec en Wageningen UR. Het middel, een afbreekbare eiwit, wordt in korrelvorm of vloeibaar ingewerkt. Daarna wordt de bodem afgedekt voor een periode van twee tot drie weken.

Bodem resetten

Met deze methode, die bekend staat als ‘bodem resetten’, zijn in kasteelten al goede resultaten behaald. In het versnelde onderzoek beoordelen de onderzoekers de effectiviteit op verschillende aaltjes en de haalbaarheid ten aanzien van de kosten.
Vrijdag organiseerde Agrifirm Plant een persbijeenkomst op de onderzoekslocatie in Vredepeel. Daarbij is de toepassing van Herbie gedemonstreerd.
Specialisten zijn het erover eens dat als ‘bodem resetten’ goed werkt in de vollegrond, dat praktischer is dan de bestaande methoden van biologische grondontsmetting.
Het onderzoek start op drie locaties in Nederland. In Limburg wordt Herbie toegepast op een perceel dat is besmet met Meloidogyne chitwoodi (maïswortelknobbelaaltje).
In Drenthe testen de onderzoekers het middel op een perceel besmet met Pratylenchus penetrans (wortellesieaaltje) en Trichoriden (vrijlevende aaltjes). Tot slot wordt in Noord-Holland op een perceel gekeken naar de werking op Ditylenchus dipsaci (stengelaaltje).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer