LLTB+opent+meldpunt+wilde+zwijnen
Nieuws
© Nationale Beeldbank/ bb

LLTB opent meldpunt wilde zwijnen

De LLTB heeft een meldpunt geopend om beter zicht te krijgen op de verspreiding van wilde zwijnen in Limburg. Bij het meldpunt kunnen boeren en jagers waarnemingen en schade melden.

Aanleiding is het groeiende aantal wilde zwijnen in Limburg en de schade die zij veroorzaken aan akkers en landbouwgewassen. Dat blijkt ook uit de registratie van de Fauna Beheer Eenheid Limburg (FBE).

De huidige gegevens zijn volgens de LLTB niet volledig, omdat veel landbouwschade niet wordt gemeld. Dat beeld wordt waarschijnlijk nog slechter, omdat boeren vanaf 1 oktober 300 euro per officiële melding moeten betalen.

Oproep

LLTB-bestuurder Pieter van Melick roept LLTB-leden en jagers op ook daadwerkelijk van het meldpunt gebruik te maken.

'Door het op deze manier te monitoren en te vergelijken met de FBE-registraties zal zeker een beter inzicht ontstaan in de groei en verspreiding van de populatie. Dat geeft ook weer aanknopingspunten voor het beheer.'

Jagers

De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) en de Nederlandse Organisatie voor Jacht en Grondbeheer (NOJG) steunen het initiatief van de LLTB. Ook de Limburgse wildbeheereenheden zijn hierbij betrokken.

Meldingen kunnen worden gedaan bij de LLTB-infolijn of via de website van de LLTB.

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer