Wilde+zwijnen+zijn+bijna+nergens+welkom
Nieuws
© FBE Brabant

Wilde zwijnen zijn bijna nergens welkom

Een kudde (of rotte) wilde zwijnen kan in een mum van tijd een akker veranderen in een modderpoel. Tuinen zijn compleet omgeploegd als een rotte everzwijnen op bezoek is geweest.

De schade is de voornaamste reden dat in vrijwel heel Nederland een zogenoemd nulstandbeleid voor wilde zwijnen geldt. Dat betekent dat de grote, zware varkens bijna nergens welkom zijn.

Waar mogen ze wel komen?

Wilde zwijnen zijn welkom op de Veluwe, in een veel groter gebied dan alleen Nationaal Park De Hoge Veluwe, en in Nationaal Park De Meinweg bij Roerdalen in Limburg. Dat staat in de Jachtwet, een onderdeel van de Flora- en faunawet.

Worden ze daar niet doodgeschoten?

Jawel. De provinciale jagers, de faunabeheereenheid van de provincie, tellen elk jaar hoeveel zwijnen er zijn. De dieren planten zich zeer actief voort en dus zijn er elk jaar veel te veel zwijnen op een te klein oppervlak. Daarom wordt elk jaar opnieuw bepaald hoeveel varkens er afgeschoten mogen worden. Provincies zijn verantwoordelijk voor de jacht en geven daar toestemming voor. Het gaat elk jaar om ruim 1000 dieren.

De Veluwe en De Meinweg

Ja, en steeds meer. In Zuidoost-Brabant, in Drenthe en in het Rijk van Nijmegen is al sprake van echte populaties. Hoewel dat ongewenst is, zijn ze daar bijna niet meer te verdrijven.

Als er everzwijnen in andere gebieden opduiken, zoals zondag in Weert of dit voorjaar in Utrecht, wordt meteen gejaagd om te voorkomen dat de dieren zich daar ook vestigen.

Hoort het zwijn in Nederland?

Everzwijnen stierven rond begin 1800 uit in Nederland. Prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina, bracht de beesten in 1907 terug in het Kroondomein op de Veluwe voor de plezierjacht.

Jagende Oranjes in het Kroondomein zijn natuurbeschermers tot op de dag van vandaag een doorn in het oog.

Wat gebeurt er met doodgeschoten dieren?

Die worden bijna altijd verkocht. Everzwijnvlees is in het jachtseizoen in veel restaurants heel populair. Particulieren kunnen behalve bij de poelier bij veel jachthouders wildbraadpakketten kopen.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer