LLTB%3A+meer+aandacht+nulstand+wilde+zwijnen
Nieuws
©

LLTB: meer aandacht nulstand wilde zwijnen

Terwijl de aandacht in de media de afgelopen paar dagen vooral uitging naar het afschieten van de wilde zwijnen die door de brandweer uit de Zuid-Willemsvaart in Weert waren gehaald, heeft de LLTB zich ingezet om de risico’s van wilde zwijnen in de vrije natuur onder de aandacht te brengen.

Het voorval toont volgens de LLTB pijnlijk aan dat er groot probleem is, omdat de nulstand niet wordt gehandhaafd.

''Onlangs viel een verkeersdode door een aanrijding met een wild zwijn. Nogal vreemd dat dit veel minder ophef heeft veroorzaakt, dan het voor het oog van de camera doorschieten van een paar wilde zwijnen', stelt LLTB-bestuurslid Pieter van Melick.

Wilde zwijnen

Voor de LLTB staat de nulstand niet ter discussie en moeten alle wettelijke mogelijkheden worden benut om wilde zwijnen buiten de Meinweg te weren. 'Dit kan alleen als agrariërs, grondeigenaren, terreinbeheerders, provincie en jagers hierin samenwerken.'

De Faunabeheereenheid (FBE) Limburg is de aangewezen instantie om dit te coördineren. De LLTB zal de FBE vragen zo snel mogelijk dit overleg op te pakken.

Zuid-Willemsvaar

Afgelopen zondag werden enkele wilde zwijnen door de brandweer uit de Zuid-Willemsvaart gehaald, waarna ze werden afgeschoten door een jager.

Volgens de regels mogen wilde zwijnen in Nederland alleen voorkomen in De Meinweg en op de Veluwe. Dieren die zich elders vertonen, worden afgeschoten.

Jager fout

De provincie Limburg zegt dat de jager fout zat, omdat op zondag niet gejaagd mag worden. De politie onderzoekt de zaak.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer