Kosten+rampen+klimaatverandering+enorm
Nieuws
©

Kosten rampen klimaatverandering enorm

De kosten van rampen veroorzaakt door klimaatverandering zijn in de laatste vijf jaar tot zo'n 380 miljard euro opgelopen. Dat is drie keer zoveel als in de jaren zeventig, waarschuwt Oxfam Novib.

Het nieuwe Oxfam Novib-rapport The Summit that Snoozed? stelt dat sinds 2009 ruim 650 miljoen mensen zijn getroffen en ruim 112.000 levens verloren zijn gegaan door weerrampen.

Levensonderhoud en oogsten zijn vernield, waardoor voedselprijzen stijgen en miljoenen mensen honger lijden. Maar de internationale aanpak van klimaatverandering stagneert, stelt Oxfam-Novib.

De Ban Ki-moon Klimaattop die dinsdag in New York van start gaat, moet klimaatverandering opnieuw op de agenda krijgen.

Geen haast

'Wereldleiders doen alsof er geen haast is, maar uiteindelijk gaat het om mensenlevens. Klimaatverandering vindt nu plaats, eist levens en laat steeds meer mensen honger lijden', zegt algemeen directeur Farah Karimi van Oxfam Novib.

'De kosten rijzen de pan uit en verder uitstel zal de situatie alleen maar erger maken.'

Kopenhagen

Toen wereldleiders elkaar in 2009 in Kopenhagen troffen, kwamen zij overeen de uitstoot te verminderen. Maar dat was niet genoeg om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden.

Landen hebben sindsdien niets gedaan om hogere doelen te stellen, ondanks de sterk dalende kosten van hernieuwbare energie, meent Oxfam-Novib.

4 graden

De wereld zou nu op weg zijn naar een opwarming van 4 graden tegen het einde van deze eeuw, met wijdverspreide klimaatverwoesting en honger als gevolg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  15 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  10 %
Meer weer