LTO: muizenschade loopt in de miljoenen

De muizenschade op grasland in met name Zuidwest-Friesland loopt in de miljoenen euro's. Volgens LTO Nederland treft de muizenplaag ongeveer honderd melkveehouders.

LTO%3A+muizenschade+loopt+in+de+miljoenen
© nvt

'Individuele bedrijven kunnen de schade herstellen door voor ongeveer 1.000 euro per hectare herinzaai te doen', geeft beleidsmedewerker Wiebren van Stralen aan.

'Als dat kan zolang er geen vorst is, voorkomen ze daarmee een veel ernstigere schade van opbrengstderving van tenminste de eerste twee snedes in het voorjaar 2015.'

Ontheffing scheurverbod

LTO Nederland heeft daarom bij het ministerie van Economische Zaken een ontheffing van het scheurverbod voor tenminste twee maanden aangekaart. Het verbod gaat vandaag in.

Ook provincie Fryslân trekt bij staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken aan de bel. In 2004 kampte het gebied ook met een muizenplaag. Het Faunafonds keerde toen eenmalig zo'n 2,5 miljoen euro uit.

Zetmeelaardappelteelt

Naast Friese melkveehouders, blijken ook Drentse zetmeelaardappeltelers dit jaar meer muizenvraat te hebben dan voorgaande jaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer