Algen+als+eiwitbron+van+de+toekomst
© nieuwe oogst

Algen als eiwitbron van de toekomst

Algen geproduceerd met reststromen hebben een grote potentie om als eiwitbron van de toekomst te fungeren. Een opbrengst van 20 ton droge stof per hectare en 10 ton eiwit behoort tot de mogelijkheden.

‘Deze bron van eiwit zou in potentie een deel van de import van soja terug kunnen dringen’, zei Rommie van der Weide van Acrres tijdens de conferentie Op weg naar een cleantech toekomst, eind vorige week in Lelystad.

Acrres verrichte met project EnergieRijk de afgelopen jaren veel wetenschappelijk onderzoek op praktijkschaal naar de mogelijkheden van bioraffinage en het sluiten van kringlopen. De algenteelt kwam daarbij naar voren als een optie met veel potentie.

Componenten scheiden

Algen vormen niet alleen een bron van veel eiwit, maar bevatten gemiddeld ook nog eens 20 procent koolhydraten en 10 procent olie. Deze componenten zijn erg rijk aan energie en bruikbaar voor de productie van bio-ethanol of biodiesel.

De uitdaging voor Acrres de komende jaren is verwerkingstechnieken te ontwikkelen om deze drie componenten te scheiden. Daarmee wordt het economisch interessant grootschalig met algenteelt aan de slag te gaan.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer