Pluimveevleessector zet FNV in 'strafbankje'

De werkgevers in de pluimveevleessector schorten het cao-overleg met FNV Bondgenoten op, omdat de branche zich onterecht in een kwaad daglicht gesteld voelt door de vakbond. Dat laat ondernemersorganisatie Nepluvi weten.

Pluimveevleessector+zet+FNV+in+%27strafbankje%27
© FNV Bondgenoten

De vakbond deed onderzoek bij tien bedrijven in de sector en stelde vast dat veel uitzendkrachten structureel worden onderbetaald en dat werkgevers de cao-afspraken niet of nauwelijks naleven.

FNV Bondgenoten overweegt naar de rechter te stappen als om naleving van de cao af te dwingen.

Onderhandelen

Nepluvi ontkent de aantijgingen en wil voorlopig niet meer met de vakbond om de tafel. ,,Wij willen alleen met serieuze en betrouwbare partners onderhandelen'', zegt Nepluvi-voorzitter Jan Odink.

Tot wanneer het overleg wordt opgeschort kan hij nog niet zeggen. 'Als je stout bent geweest moet je even in het strafbankje zitten.'

Onverstandig

Bestuurder Jan Verhoeven van FNV Bondgenoten noemt het opschorten van het cao-overleg 'hoogst onverstandig''. ,

'Er is een groot probleem in de sector en dat moeten we gezamenlijk oplossen. Het heeft geen enkele zin de problemen te ontkennen. Ik wil juist voorkomen dat we naar de rechter moeten stappen.'

Uitzendkrachten

In de pluimveevleessector werken 8000 mensen, van wie drieduizend uitzendkrachten. De cao voor onder meer slachterijen, verpakkers en exporteurs verliep eind april dit jaar.

FNV Bondgenoten zegt dat bij de tien onderzochte bedrijven meer dan de helft van alle werknemers in de sector werken. Volgens FNV Bondgenoten blijkt dat een meerderheid van de uitzendkrachten een uurloon heeft dat lager is dat het wettelijk minimumloon.

Periodieken

Andere uitzendkrachten zijn in de verkeerde functiegroep ingeschaald of ontvangen geen periodieken. Op jaarbasis kan dit een individuele uitzendkrachten duizenden euro's kosten. Bij de beloning van de vaste medewerkers zijn in het onderzoek geen grote problemen ontdekt.

Wel is in een aantal bedrijven structurele overschrijding van de werktijden gesignaleerd en heeft de toenemende inzet van veelal Oost-Europese uitzendkrachten een nadelig effect op de werksfeer, stelt de vakbond.

ANP

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer