Gemiddelde opbrengsten voor pootgoed

De opbrengsten van pootgoed schat Jan van Hoogen van Agrico op gemiddeld zo'n 40 ton per hectare. 'Dat is vergelijkbaar met vorig jaar.'

Gemiddelde+opbrengsten+voor+pootgoed
© Agrico

Van Hoogen vertelt dat de oogst van pootgoed dit jaar wat rommelig is gestart vanwege het natte weer in augustus.

'Nu zijn de omstandigheden en vooruitzichten gelukkig goed om te rooien. Op de meeste bedrijven wordt deze week veel pootgoed naar binnengereden', aldus de directeur van Agrico.

Droogte

Met name in Flevoland lijkt de oogst van pootgoed vrij goed, meldt Van Hoogen. 'Voor een deel compenseert dat de opbrengsten in Groningen en Friesland, die wat tegenvallen vanwege de droogte. De pootgoedtelers in het zuidwesten oogsten gemiddeld.'

De maatsortering is volgens Van Hoogen met name ook weer in Flevoland goed te noemen. 'Daar is bijna geen bovenmaats pootgoed. In andere gebieden zijn de poters gemiddeld wat grover, met name vanwege een lager knolaantal.'

Gezondheid

Over de gezondheid van het pootgoed is Van Hoogen erg positief. 'Het percentage afkeuringen of verlagingen is in geen jaren zo laag geweest. Het lijkt er sterk op dat de aandacht die de sector besteedt aan bijvoorbeeld erwinia zich ook uitbetaalt.'

De afzet is zeker in deze fase van het seizoen nog erg onzeker. Speculeren over de mogelijkheden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is te vroeg, vindt Van Hoogen. 'Het perspectief voor Europa lijkt moeizaam gezien de prijsvorming op de consumptiemarkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer