Voordeel+gras%2Dklaver+115+euro
Nieuws
© Klaver Vier

Voordeel gras-klaver 115 euro

Het financiële voordeel van gras-klaver is 115 euro per hectare ten opzichte van alleen gras.

Dat blijkt uit onderzoek van een student van CAH Dronten naar de economische meerwaarde van de combinatie gras-klaver op melkveebedrijven in Flevoland. Hij deed dit in opdracht van het praktijknetwerk Klaver Vier van VVB-Flevoland.

Het betreft geen wetenschappelijk onderzoek, maar geeft een indicatie van de economische voor- en nadelen van de teelt van gras-klaver in vergelijking met enkel gras. Tien bedrijven met de combinatieteelt werden vergeleken aan de hand van de Kringloopwijzers van 31 bedrijven die alleen gras telen.

Gras-klaver legt ruim 40 kilo stikstof per hectare per jaar vast. Ook was er een lichte verhoging van de melkopbrengst ten opzichte van de bedrijven met alleen gras. Vraag is wel of de hogere melkopbrengsten volledig zijn toe te rekenen aan de combinatie van gras en klaver.

Extra droge stof

Met de extra stikstof wordt uiteindelijk ruim 500 kilo extra droge stof geproduceerd. Dat is bijna 500 kVEM per hectare, in geld uitgedrukt is dat 74 euro per hectare. De eiwittoeslag per kilo DVE is 41 euro per hectare.

Dit levert in totaal een financieel voordeel op van 115 euro per hectare voor melkveebedrijven met de combinatie gras-klaver. Dit bij een relatief laag klaveraandeel van 10 procent.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer