Gras/klaver biedt voordeel

De teelt van gras/klaver biedt voordelen boven de teelt van enkel gras. Zo is het financiële voordeel 115 euro per hectare.

René LuijmesDat blijkt uit onderzoek van een student van CAH Dronten naar de economische meerwaarde van de combinatie gras/klaver op melkveebedrijven in Flevoland. Hij deed dit in opdracht van het praktijknetwerk Klaver Vier van VVB-Flevoland.
Het betreft geen wetenschappelijk onderzoek, maar geeft een indicatie van de - economische - voor- en nadelen van de teelt van gras/klaver in vergelijking met enkel gras. Tien bedrijven met de combinatie van de vlinderbloemige met gras werden vergeleken aan de hand van de Kringloopwijzers van 31 bedrijven die alleen gras telen.
De vlinderbloemige legt ruim 40 kilo stikstof per hectare per jaar vast. Ook was er een lichte verhoging van de melkopbrengst ten opzichte van de bedrijven zonder gras/klaverteelt. Vraag is wel of de hogere melkopbrengsten volledig zijn toe te rekenen aan de combinatie van gras en klaver. De helft van de stikstof van de vlinderbloemige is terug te vinden in een hogere opbrengst; een ander deel uit zich in een hoger overschot aan stikstof in de bodem.
Met de extra stikstof wordt uiteindelijk ruim 500 kilo extra droge stof geproduceerd: bijna 500 kVEM per hectare, wat overeenkomt met 74 euro per hectare. De eiwittoeslag per kilo DVE is 41 euro per hectare. Dit levert in totaal een financieel voordeel op van 115 euro per hectare voor melkveebedrijven met de combinatie gras/klaver. Dit bij een relatief laag klaveraandeel van 10 procent.

Nadelen

Nadelen van gras/klaver zijn er ook. Zo is de stikstofbenutting van gras/klaverbedrijven lager dan die van bedrijven die alleen gras telen. Dit geldt voor de onderdelen bedrijf, mest, bodem en gewassen van de Kringloopwijzer.
Het stikstofoverschot op de bodem neemt met 20 kilo toe op de bedrijven met gras/klaver. De fosfaatbenutting van gras/klaver is wel beter dan die van gras.
Begeleider Jaap Gielen van Countus stelt dat de gewogen opbrengsten op de gras/klaverpercelen binnen het netwerk Klaver Vier aanzienlijk hoger liggen dan de berekende voordelen van gras/klaver via Kringloopwijzers. Het klaveraandeel in deze percelen is ook hoger.
Volgens de Kringloopwijzer was vorig jaar de opbrengst aan gras 12,5 ton droge stof, tegen ruim 13 ton bij gras/klaver, met respectievelijk 11,6 en 12,1 ton kVEM.
De gemeten opbrengst aan gras/klaver bleek vorig jaar 14 tot 18 ton droge stof. Volgens de specialist melkveehouderij werd dit jaar tot nu toe 13 tot 15 ton droge stof aan gras/klaver geoogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer