Vitens+luidt+noodklok+over+drinkwater
Nieuws
© Vitens

Vitens luidt noodklok over drinkwater

Waterbedrijf Vitens maakt zich grote zorgen over de winning van schoon drinkwater. De bodem, die de afgelopen jaren al is aangetast, is vogelvrij geworden door tal van graaf- en booractiviteiten.

Dat stelt directievoorzitter Lieve Declercq in Trouw. Daarin staat ook dat Vitens binnenkort twee waterbronnen sluit in Zutphen en Nijmegen. Wegens oude verontreinigingen voldoet het water daar op termijn niet aan de norm.

De afgelopen jaren hebben industriële vervuiling, (dier)geneesmiddelen en overbemesting de bodem al aangetast.

Boringen

Nu dreigt volgens Declercq verdere verslechtering door allerlei (proef)boringen voor onder meer de winning voor schaliegas en warmteopslag.

Van het Nederlandse drinkwater komt 60 procent uit de diepe ondergrond, de rest uit oppervlaktewater.

Veiligheid

'De veiligheid van ons water staat buiten kijf. Maar het kost ons steeds meer moeite om die hoge Nederlandse standaard vast te houden', zegt Declerq. 'Meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen voldoet al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit.'

Nu kunnen ongerechtigheden er volgens DeClercq nog met kostbare membraanfiltratie uit worden gehaald. Maar ze vraagt zich af welke stoffen er in de toekomst in zitten en of die zuiveringstechnieken dan zo verfijnd zijn dat nog steeds schoon drinkwater valt te produceren.

Lekken

De directievoorzitter zegt dat bedrijven die naar schaliegas willen boren niet zo veilig kunnen werken als ze beweren. 'Wij als waterbedrijven weten als geen ander dat elke pijp ooit gaat lekken.'

Ook vindt DeClercq dat mensen in hun eigen tuin geen chemische bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 1°
  0 %
Meer weer