Sturen op verteerbaarheid gras
Melkveehouders kunnen sturen op de verteerbaarheid en benutting van gras door het gehalte aan droge stof en de zwaarte van de snede te variëren. Dat stelt Gerard Abbink van Blgg AgroXpertus.
Die factoren zijn van invloed op de verteringssnelheid van de celwanden van gras en op de snelheid van het vrijkomen van eiwit in de pens.
Bij een lager gehalte aan droge stof is de verteringssnelheid van de celwanden hoger. Daarnaast komt penseiwit sneller vrij bij een lager percentage droge stof.
Maaimoment
Verder is bij een natte kuil de pH (zuurgraad) lager, wat zorgt voor een soort voorvertering van de celwanden. Daarnaast is er invloed van het maaimoment op de verteringssnelheid van de celwanden van gras. Bij een lichte snede is die snelheid hoger.
Dat bleek gistermiddag op De Marke in Hengelo (Gld) tijdens de presentatie van de nieuwe methode voor het inschatten van de vertering van gras in de pens. Doel is een betere benutting van het ruwvoer.
Achterblijft
Melkveehouders geven aan dat het rantsoen van de koeien soms achterblijft bij de verwachting. Uit onderzoek van Blgg blijkt dat boeren verwachten dat de kwaliteit van het ruwvoer sterker zal variëren. Ook verwachten ze dat de kwaliteit van het ruwvoer achteruit gaat.
Begin dit jaar werd bekend dat traag gras en snelle maïs slecht combineren in de pens. Eiwitgehalte en verteerbaarheid van gras namen af en daardoor de benutting van eiwit en energie in de pens.
· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-

Kuhn GA7301 zwadhark
Gebruikt, P.O.A.
-

JOHN DEERE X127 ZITMAAIER (HAE) #692669
Gebruikt, € 3.950
-

Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-

JOHN DEERE X167 ZITMAAIER (HIL) #692704
Gebruikt, € 5.247
Vacatures
Gezocht; Allround bedrijfsleider Veen-natuurmelkveebedrijf
Stichting VIP Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Weer
-
Dinsdag11° / 6°10 %
-
Woensdag9° / 6°20 %
-
Donderdag10° / 6°20 %














