Die mooie zomer

‘t Is weer voorbij die mooie zomer. Die zomer die begon zowat in mei. Ah, je dacht dat er geen einde aan zou komen, maar voor je ‘t weet is heel die zomer alweer lang voorbij.
Prachtige tekst van een even zo mooi lied.
Een mooie zomer, dat kunnen we zeker zeggen. Niet voor iedereen natuurlijk.
Ook deze zomer kwam er hier en daar zomaar 60 millimeter of meer in een etmaal uit de lucht vallen.
Die arme slootjes. Het waterschap was er maar weer druk mee.
Alle sloten van ons waterschap worden dit jaar aan één kant gemaaid. Beter voor de flora en fauna en alles wat in de sloot leeft. Amfibieën, broedende vogels en vissen die eitjes afzetten hebben een nieuwe schuilplek.
Hiervoor is een gedragscode afgesproken en door LNV goedgekeurd. Prachtig initiatief, dat is wel zeker.
Ik zag wel vaak dat de peilbeheerders van het waterschap weer even moesten wennen aan die nieuwe regels. Ook deze mensen hebben het maar druk in deze zomer. Ze moeten ook veel ballen in de lucht houden.
Enerzijds de boeren die graag water lozen met die hoosbuien, zodat de gewassen te velde niet verzuipen. Anderzijds de natuurgebieden waarvoor het waterschap het water weer vast wil houden, omdat de natuur nog meer moet vernatten. Lastig voor die mensen.
Ik moet zeggen dat ze een dik compliment verdienen hoe ze dit jaar de klus weer hebben geklaard. Vaak zag ik het busje weer gaan. Ook buiten werktijd waren ze zeer actief om het iedereen naar de zin te maken.
Op de ene plek vroegen wij om water voor het beregenen en op de andere plek moesten de stuwen naar beneden, omdat alles onder water liep.
Dit jaar kwamen ook de peilbeheerders erachter dat het weer soms grillig is en dat het zeven dagen per week en 24 uur van de dag uit de hand kan lopen.
We hebben als bollentelers echt iets gemeen met die mensen.
Ook voor ons was het dit jaar aanpoten om de greppels open te houden en anderzijds te percelen op tijd vochtig te maken.
Dit schrijvende lijkt die mooie zomer over met de wat lagere temperaturen en wisselvallige omstandigheden, maar wie weet is het nog niet voorbij die mooie zomer.
Dat geldt ook voor de peilbeheerders van de waterschappen.
Nogmaals een groot compliment aan jullie en dank namens alle boeren.
We hebben elkaar nodig met zo’n mooie zomer.

Hans van der Heijden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer