Canadese landbouw in transitie

Normaal worden er in Noord-Amerika 2,1 miljoen varkens per week geslacht. Met name als gevolg van PED ligt dat op dit moment 10 procent lager. Er is echter maar 2 procent minder varkensvlees. Door de lage voerkosten en de hoge varkens- en biggenprijzen zijn de varkens die worden geslacht namelijk gemiddeld zo’n 5 procent zwaarder.
Er is op dit moment weinig rundvlees en ook het aandeel pluimveevlees neemt nauwelijks toe. Door de hoge graanprijzen in de afgelopen vijf jaar is er veel grasland omgezet in graan. De verwachting is dat er daarom niet snel meer rundvlees wordt geproduceerd.
We hopen dat varkensvlees duur blijft, maar dat is onzeker. Rusland heeft namelijk ook de import van varkensvlees uit Canada en de Verenigde Staten stilgelegd. Canada exporteert 50 procent van de productie en Rusland is het vierde belangrijkste exportland voor Canada. Mijn provincie, Manitoba, exporteert 85 procent van de productie en Rusland neemt een groot deel van ons vlees af.
Tot nu toe is het een fantastisch varkensjaar geweest met winsten die een varkensboer niet vaak in zijn leven meemaakt. Dat is erg welkom, omdat van de laatste vijf jaar er drie slecht waren. We investeren de winsten in onze bedrijven en reserveren voor de magere jaren die zeker weer zullen komen.
Op dit moment vervangen we bij ons gesloten subfokbedrijf Greyland Pork alle kraamstallen en bij de vleesvarkens gaan we nog een gedeelte van de voerbakken vervangen. Renovaties zijn vaak een ‘goede’ manier om ziektes binnen te krijgen. Die proberen we buiten de deur te houden met ontsmetten en de juiste bio-security. Bij ons vermeerderingsbedrijf Rhineland Pork bouwen we een nieuwe schuur en werkplaats. Ik hoop dat onze bedrijven voor het einde van dit jaar weer volledig op orde zijn.

Belasting verschuiven

Langzaamaan moeten er ook weer plannen worden gemaakt voor volgend jaar. Zeker in een jaar met een hoge winst zijn vooruitdenken en afwegen hoeveel belasting je wilt betalen belangrijk. In Canada valt er behoorlijk wat te schuiven met winsten van het ene naar het andere jaar, maar je moet er wel voor zorgen dat je voldoende belasting blijft betalen, anders betaal je op termijn het hoge tarief.
Ook hier is het vakantietijd. De laatste week van juli kampeerden mijn vrouw en ik met onze kinderen in de buurt op een camping in het dorpje Carman. We hebben wat dagreisjes gemaakt naar een pretpark en een dierentuin. Verder hebben we iedere dag lekker gezwommen en gewandeld. Voor onze kinderen die op het platteland wonen is het een aparte ervaring om allemaal vreemde mensen tegen te komen.
Het was heerlijk om even stil te staan en niet te worden geleefd door je bedrijf. Je kijkt als je terugkomt weer anders tegen dingen aan. Onze kinderen vonden het prachtig om iedere dag met hun vader te ontbijten en daarna naar de speeltuin te gaan. Jammer genoeg kan dat niet altijd; eenmaal thuis zit je snel weer in je oude ritme. Toch heb ik me voorgenomen meer tijd vrij voor hen te maken.

Jeroen van Boekel

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer