VAVI%3A+Nederland+frites+beter+betaald
Nieuws
© Marcel Bekken

VAVI: Nederland frites beter betaald

‘De Nederlandse verwerkende industrie produceert in vergelijking met België een betere kwaliteit, bestemd voor het hogere segment van foodservicebedrijven zoals McDonald’s', zegt Hans Leerssen van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI).

De Nederlanse bedrijven kopen aardappelen op contract en kennen de kwaliteit. Leerssen: ‘De verwerkende industrie in België koopt vooral aardappelen in via de handel. Ze kan geen garantie geven over de herkomst. Dat maakt het moeilijker om aan specifieke eisen van afnemers te voldoen.’

Vooral export

In Nederland werd in 2013 voor 1,1 miljard euro aan diepvriesaardappelen geproduceerd. Het meeste (87 procent) is bestemd voor export. Ruim driekwart gaat naar landen in Europa, in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

De aardappelverwerkende industrie in België richt zich meer op afzet in derde landen. De bedrijven maken vooral gebruik van het (goedkopere) ras Bintje, terwijl Nederlandse bedrijven meer duurdere aardappelrassen gebruiken.

Verkoopwaarde

Omgerekend in verkoopwaarde produceerde Nederland in 2013 bijna een derde van de totale Europese productie aan bevroren aardappelproducten, blijkt uit cijfers van het CBS. België is de grootste producent in volumes.

De productie van diepvriesaardappelen bedroeg vorig jaar in Nederland 1,4 miljard kilo. België verwerkte zo’n 60 miljoen kilo meer en was daarmee gemeten naar hoeveelheid de grootste producent van Europa.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer