CBS%3A+Nederland+grootste+fritesproducent
Nieuws
© Marcel Bekken

CBS: Nederland grootste fritesproducent

Omgerekend in verkoopwaarde produceerde Nederland in 2013 bijna een derde van de totale Europese productie aan bevroren aardappelproducten.

Nederland is daarmee de grootste producent van frites, aardappelschijfjes en rösti in Europa, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Nederlandse bevroren-voedselbranche verwerkte in 2013 minder aardappelen dan in 2012. Door hoge aardappelprijzen na een koud voorjaar bleef de omzet gelijk en Nederland, gemeten in euro’s, de grootste producent van diepvriesaardappelen.

1,4 miljard kilo

De productie van diepvriesaardappelen bedroeg vorig jaar in Nederland 1,4 miljard kilo. België verwerkte zo’n 60 miljoen kilo meer en was daarmee gemeten naar hoeveelheid de grootste producent van Europa.

In Nederland werd in 2013 voor 1,1 miljard euro aan diepvriesaardappelen geproduceerd. Daarnaast werd voor een bedrag van ongeveer 230 miljoen euro aan diepvriesaardappelen ingevoerd.

Export

Van de verwerkte en ingevroren aardappelenproducten is 87 procent bestemd voor de export. Ruim driekwart gaat naar Europese landen, in het bijzonder naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Saoedi-Arabië en Brazilië kwamen in 2013 op plaats vier en vijf als exportbestemming.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
 • Woensdag
  13° / 8°
  85 %
Meer weer