'Snelle afname draagvlak akkerrandenbeheer'

Het draagvlak voor akkerranden- en vogelrandenbeheer neemt snel af nu akkerbouwers vanggewassen kunnen laten meetellen voor vergroening in het GLB.

Dat verwachten agrarische natuurverengingen (ANV's) en Werkgroep Grauwe Kiekendief.

Na een lobby van LTO Nederland zijn vanggewassen een keuzemogelijkheid geworden voor de 5 procent ecologisch aandachtgebied (EFA) op bouwland. ANV's vrezen dat akkerbouwers massaal overstappen op vanggewassen en de akker-, agro- en vogelranden niet meer aanleggen.

Verregaande consequenties

Volgens BoerenNatuur, de koepelorganisatie van ANV's in Noord-Nederland, heeft de wijziging in het vergroeningsbeleid 'verregaande consequenties' voor het agrarisch natuurbeheer in akkerbouwgebieden als Groningen, Drenthe, Flevoland, West-Brabant en Zeeland. '

'We dachten na weidevogelbeheer met akkervogelbeheer een stevige tweede poot te hebben in het Europees landbouwbeleid. Dat blijkt nog niet uit te komen. Een gemiddelde akkerbouwer vindt vanggewassen telen een veilige manier. Ze zijn hartstikke blij', aldus voorzitter van BoerenNatuur Groningen Alex Datema.

Rendement

Zelfs boerenleden van agrarische natuurverenigingen van 'het eerste uur' overwegen vanggewassen te verbouwen, merkt Ben Koks van Werkgroep Grauwe Kiekendief, initiatiefnemer van vogelakkers.

'Zij kiezen voor rendement. Waarom zul je je best nog doen voor akkerranden die vol distels staan als je ook een vanggewas kunt telen?'

Andere manieren

Zowel BoerenNatuur als Werkgroep Grauwe Kiekendief beraadt zich op 'andere manieren' om de biodiversiteit te versterken. 'We moeten tegemoetkomen aan deze maatschappelijke wens. Vanggewassen telen levert voor de biodiversiteit niet zoveel op', stelt Datema.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer