EU%3A+125+miljoen+euro+voor+interventie
Nieuws
© VidiPhoto

EU: 125 miljoen euro voor interventie

Voor het uit de markt halen of niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten, zoals tomaten, appels en peren, wortelen, druiven en komkommers stelt de Europese Unie voorlopig 125 miljoen euro beschikbaar.

Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos kondigde dat vandaag aan. De maatregel gaat onmiddellijk in en geldt in elk geval tot eind november.

Als blijkt dat het bedrag onvoldoende is, zijn extra steunmaatregelen mogelijk, aldus Ciolos. Vrijdag komen experts van de lidstaten bijeen en begin september is er een extra vergadering van de EU-landbouwministers.

Onverkoopbare voorraden

Door het Russische invoerverbod blijven tuinbouwers met onverkoopbare voorraden groenten en fruit zitten, terwijl de marktprijzen zijn gekelderd. De Europese steunmaatregel moet hen helpen de gevolgen daarvan op te vangen.

Volgens Ciolos helpt de maatregel de markt zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Normaal gelden dit soort steunmaatregelen alleen voor tuinbouwers die zijn aangesloten bij een productschap, maar bij wijze van uitzondering geldt het nu voor alle producenten.

Uitvoering regeling

De productschappen en telersorganisaties worden wel belast met de uitvoering van de regeling.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer