Reguliere pacht mag worden ingedamd

Reguliere pacht heeft forse nadelen voor grondeigenaren. Daarom mogen zittende pachters niet worden uitgezonderd bij de overgang naar een nieuw pachtstelsel.

Dirk de BoerIn Nieuwe Oogst van vorige week las ik op pagina 1 en 3 ‘Akkoord over pachtstelsel’. Aan het eind van het artikel staat dat partijen het nog niet eens zijn over het overgangsrecht. Mijn conclusie is dat er nog geen akkoord is, omdat er nog enkele knelpunten zullen liggen.
LTO-portefeuillehouder Arnold Michielsen geeft vast een schot voor de boeg (voor de pachters) met de opmerking dat de rechten van zittende reguliere pachters moeten blijven bestaan. Ik vind dat geen objectieve benadering van de totale problematiek die bij een evaluatie of aanpassing aan de orde moet komen.
Michielsen moet zich ook de andere kant van de medaille realiseren. Het was niet uit luxe dat er enkele jaren terug wat moest gebeuren via de geliberaliseerde pacht. Dat dit nu niet het beoogde resultaat heeft opgeleverd, is een gegeven. Natuurlijk hopen we dat de beoogde flexibele pachtovereenkomst een verbetering wordt.
Maar de huidige rechten bij de reguliere pacht zoals die er altijd waren/zijn, mogen best op onderdelen worden ingedamd. Wanneer iemand er nu voor kiest om zijn grond via reguliere pacht te gaan verpachten, geeft hij dermate veel prijs (bij eventuele tussentijdse verkoop of anderszins) dat geen enkele adviseur hem reguliere pacht zal adviseren.
Er zijn te veel voorbeelden van reguliere pacht waarbij de pachter voor een dubbeltje op de eerste rang zit en de verpachter te veel geld moet laten vallen bij vrijwillige verkoop. Laat staan dat in veel gevallen de huidige verpachter het nimmer meer tot zijn beschikking krijgt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer