Onderzoek waterbeheer Friese Greidhoeke

Wetterskip Fryslân gaat onderzoeken of het waterbeheer in de Greidhoeke goedkoper kan.

Onderzoek+waterbeheer+Friese+Greidhoeke
©

Het gebied tussen Bolsward, Wommels, Easterein en Nijlân is ruim 41.000 hectare groot en telt 221 gemalen, 1.542 peilvlakken en 700 kilometer boezemkaden, inclusief boerderij-opvaarten.

Ingewikkeld

'Nergens anders in het beheergebied van Wetterskip Fryslân staan zoveel gemalen en stuwen om het waterpeil te regelen en zijn er zoveel verschillende peilvakken. Dat maakt het waterbeheer in dit gebied ingewikkeld en kostbaar', geeft het Wetterskip aan.

De kosten voor beheer en onderhoud komen nu op zo'n 65 euro per hectare per jaar, rekende het waterschap uit.

Een van de besparingsvarianten is volgens het Wetterskip de Greidhoeke afkoppelen van de boezem en het water met een gemaal bij Harlingen op de Waddenzee afvoeren.

Honderden boeren

In de Greidhoeke boeren honderden melkveehouders. Peet Sterkenburgh van LTO Noord vindt het een goede zaak dat het Wetterskip burgers en boeren in het gebied uitnodigt om mee te denken over mogelijke oplossingen. 'Boeren zullen met creatieve oplossingen komen.'

Sterkenburgh zelf ziet mogelijkheden in het samenvoegen van polders door de aanleg van onderleiders. Ook zouden de kosten verlaagd kunnen worden als boeren zelf de gemalen gaan beheren, veronderstelt hij.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer