Fruitoogst+een+maand+vroeger
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Fruitoogst een maand vroeger

Zoals het nu lijkt is de oogst van appels en peren in Nederland een maand vroeger dan vorig jaar.

'De stelregel is dat fruit ongeveer 130 dagen na de volle bloei oogstrijp is. Voor Conference is dat dit jaar 24 augustus en voor Elstar 21 augustus', vertelt fruitteeltadviseur Pieter Aalbers van Alliance Fruit.

Geluiden uit de praktijk wijzen er volgens Aalbers op dat de eerste fruittelers volgende week beginnen met de grote oogst. 'Voor Conference hanteren we een hardheid van minimaal 6 kilo per vierkantecentimeter, de hardheid is nu nog ongeveer 8.'

Bloei begin april

Het vroege tijdstip van de fruitoogst is al bepaald in het voorseizoen, meldt Aalbers. 'Februari en met name maart waren uitzonderlijk warm. De meeste Conference bloeide al in de eerste week van april, vorig jaar was dat inderdaad een maand later.'

Voor appels en peren die geplukt worden voor de lange bewaring gaat Aalbers ervan uit dat de oogst ongeveer twee weken duurt.

Weer

 • Dinsdag
  7° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer