NFO+en+LTO%3A+reguliere+toelating+Tracer
Nieuws
© NFO

NFO en LTO: reguliere toelating Tracer

Het middel Tracer heeft nu een vrijstelling voor sommige fruitteeltgewassen, maar niet voor kers. NFO en LTO Nederland willen voor dit middel een reguliere toelating ter bestrijding van de suzuki-fruitvlieg.

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) bezocht eind vorige week een kersenbedrijf in de Noordoostpolder om zich te laten informeren over de schade die de suzuki-fruitvlieg veroorzaakt. Lodder bezocht het bedrijf op verzoek van de NFO en LTO.

Vrijstelling Tracer

Aanleiding voor deze uitnodiging was het besluit van staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken om geen vrijstelling voor Tracer in kers af te geven tegen de nieuwe fruitvlieg.

Nadat de parlementariër kennis nam van de schade discussieerde de NFO met Lodders over het vrijstellingsbeleid van de Nederlandse overheid.

Onbegrijpelijk

De NFO vindt het nog steeds onbegrijpelijk dat in Nederland geen vrijstelling is afgeven voor Tracer in kers, terwijl dit in de ons omringende landen wel het geval is.

Er is daarmee geen sprake van een gelijk speelveld. Ook pleitte de NFO ervoor dat bij de beoordeling van een vrijstelling alle beschikbare gegevens worden benut. Dat is nu niet altijd het geval.

Volgend jaar

De NFO en LTO benadrukten dat de sector door de snelle verspreiding van het insect en de toename van de schade volgend jaar echt moet beschikken over een goed werkend gewasbeschermingsmiddel.

Lodders heeft toegezegd de problematiek in het eerstvolgende Algemeen Overleg Gewasbeschermingsmiddelen van de Tweede Kamer aan de orde te stellen. In de aanloop naar het overleg gaat ze schriftelijke vragen stellen.

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer