'Boycot raakt ook landbouwmechanisatie'

Brancheorganisatie Fedecom becijfert dat de Russische boycot voor de Nederlandse land- en tuinbouwtechniek indirect resulteert in een omzetverlies van minimaal 120 miljoen euro op jaarbasis.

%27Boycot+raakt+ook+landbouwmechanisatie%27
© Nieuwe Oogst

Voor de mechanisatiesector heeft de Russische boycot geen directe gevolgen omdat machines vanuit de EU nog wel in Rusland verkocht mogen worden.

Het omzetverlies heeft onder meer betrekking op de verzwakking van de Russische roebel. Westerse machines zijn daardoor steeds vaker te duur voor de afnemers in Rusland.

Door de boycot van landbouwproducten uit de EU wordt het verschil tussen de sterke euro en de zwakke roebel volgens Fedecom alleen maar groter. Van de export van Nederlandse machines en werktuigen is normaal 3 tot 4 procent bestemd voor de Russische markt.

Investeringen uitstellen

Anderzijds wijst Fedecom erop dat de Europese sancties die gericht zijn op de Russische financiële sector de mogelijkheid van kredietverlening van de mechanisatiebranche beperken. Onder meer Nederlandse machinefabrikanten zien zich daarom genoodzaakt om investeringen in Rusland uit te stellen.

Algemeen gaat Fedecom ervan uit dat de moeizame verhouding tussen de EU en Rusland de afzet belemmert. Ook vreest de organisatie dat de Europese boeren en tuinders vanwege de boycot de komende periode minder zullen investeren in mechanisatie.

Compensatie

Fedecom pleit net als voor primaire producenten ook voor toeleverende industrieën voor compensatie en corrigerende maatregelen.

· Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische producten uit de EU.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer