‘Geef reguliere pacht vrije prijs’

Laat pachter en verpachter samen de pachtprijs voor een nieuwe reguliere pachtovereenkomst bepalen. En vervang de geliberaliseerde pacht door een flexibele pachtovereenkomst waarbij de pachter de pachtprijs kan laten toetsen.

Jan van LiereDat zijn twee elementen van het akkoord tussen organisaties van pachters en verpachters. De betrokken partijen hebben hun voorstellen voorgelegd aan staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ). Ze zijn het erover eens dat het huidige pachtrecht leidt tot tweeslachtigheid. Verpachters vinden de huidige reguliere pacht te beschermend, pachters hebben bezwaren tegen de vrijheden van geliberaliseerde pacht.
De partijen zijn het eens geworden over de hoofdlijnen van een nieuw stelsel. Daarbij blijft er plaats voor reguliere pacht van ten minste twaalf jaar voor hoeves en zes jaar voor los land. Voor nieuwe overeenkomsten zou de aanvangsprijs echter vrij moeten zijn. De markt kan zelf de prijs bepalen die past bij de bedrijfszekerheid die deze vorm biedt.
De nieuwe vorm flexibele pacht, ook voor hoeves en gebouwen, biedt de pachter geen continuatierecht en geen voorkeursrecht. De prijs is echter niet vrij. Afhankelijk van de contractduur ligt die 5 tot 30 procent onder de gemiddelde prijs voor reguliere pacht.
Een andere nieuwe pachtvorm, loopbaanpacht, wordt aangegaan voor ten minste 25 jaar. Loopbaanpacht eindigt niet voor de AOW-gerechtigde leeftijd van de pachter, kent geen continuatierecht en de prijs is vrij.
Volgens het akkoord blijven de teeltpacht en de hectarepacht bestaan. De overige bijzondere pachtvormen van het huidige pachtrecht komen te vervallen.
De partijen werden het niet eens over het overgangsrecht voor de reguliere pacht. Het meningsverschil gaat over de tijd dat zittende reguliere pachters van het nu geldende prijssysteem gebruik kunnen blijven maken. ‘De huidige reguliere pacht, met de daarbij behorende rechten, moet gewoon blijven bestaan’, zegt LTO-portefeuillehouder Arnold Michielsen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer