PPO%3A+suzuki%2Dfruitvlieg+nog+niet+in+Nederland
© Willem Dijkema

PPO: suzuki-fruitvlieg nog niet in Nederland

Volgens PPO-onderzoeker Herman Helsen zijn er nog geen Aziatische fruitvliegen (Drosophila Suzukii) gevonden in Nederland. 'Ons netwerk aan vallen heeft nog geen enkel beestje gevangen.'

Ook in Duitsland, België en Noord-Zwitserland zijn nog geen suzuki-fruitvliegen gevangen. In Zuid-Spanje is de aantasting van de vlieg al wel aanwezig.

Onderzoeker Helsen waarschuwde gisteren, tijdens de Kleinfruitdag in Dodewaard, zachtfruittelers om hygiënisch te werken. ‘Zorg dat je ze niet krijgt. Wegvangen is een middel. En houd fruit van elders, met name export, weg van je eigen teelt.’

Lang en koud voorjaar

Ook afval zou volgens Helsen snel verwijderd moeten worden of in ieder geval goed gescheiden van het versproduct. Het lange en koude voorjaar draagt mogelijk positief bij een de situatie van de suzuki-fruitvlieg.

Helsen verwacht echter wel dat problemen zich kunnen voordoen in het najaar. ‘Dat zou gunstig zijn voor de vroege teelten.

Vallen

PPO heeft in het gehele land een netwerk aan vallen hangen om de populatie van de suzuki-fruitvlieg te monitoren. 'Het is natuurlijk de vraag op de vlieg, als er een overvloed aan vers rijp fruit is, nog op de vallen afkomt’, nuanceert Helsen.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer