Geen vrijstelling Tracer suzuki-fruitvlieg

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft het verzoek van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) om een vrijstelling voor het middel Tracer tegen de suzuki-fruitvlieg in de teelt van kersen niet gehonoreerd.

Geen+vrijstelling+Tracer+suzuki%2Dfruitvlieg
© vggnet

De hoofdreden voor het ministerie om de vrijstelling niet te verlenen is de giftigheid van het middel voor waterorganismen.

Bij de NFO is veel onbegrip over het besluit omdat de situatie in de kersenteelt dusdanig ernstig is dat ingrijpen noodzakelijk is.

Andere teelten

Het weerhouden van dit middel voor kers veroorzaakt niet alleen veel schade aan de kersenoogst. Ook in andere teelten waarin de suzuki-fruitvlieg voorkomt zal de schadedruk toenemen.

De NFO verwacht dat de suzuki-fruitvlieg na de kersenoogst massaal zijn heil gaat zoeken in andere fruitgewassen.

Generatieopbouw afremmen

Dus behalve om oogstschade te voorkomen was inzet van het middel ook belangrijk om de druk vanuit kersenpercelen laag te houden en de generatieopbouw naar volgend jaar af te remmen.

Het negatieve besluit van de staatssecretaris komt extra hard aan omdat in België en Duitsland wel een vrijstelling is afgegeven. De NFO gaat zich nu inzetten voor toelatingen tegen de suzuki-fruitvlieg in 2015.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer