Opruimkosten drugs niet voor grondeigenaar

De eigenaar van een stuk land kan niet zomaar aansprakelijk worden gesteld voor kosten van het opruimen van illegaal gedumpt drugsafval, stelt de Raad van State.

Opruimkosten+drugs+niet+voor+grondeigenaar
© Nieuwe Oogst

Vandaag deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak in het beroep dat een inwoonster van Valkenswaard had aangetekend. Ze kreeg een rekening van ruim 50.000 euro nadat op haar bosperceel vaten met afval van synthetische drugs waren gevonden.

De gemeente Valkenswaard stelde dat de eigenaar verantwoordelijk is voor wat er op haar grond gebeurt. Ze had moeten voorkomen dat de stoffen daar terecht kwamen en had op z’n minst de gevolgen zoveel mogelijk moeten beperken.

Wet niet overtreden

De Raad van State ziet dat anders. De vrouw was niet betrokken bij het dumpen van de vaten en heeft daarom ook niet, zoals de gemeente stelde, de Wet bodembescherming overtreden. Ze hoeft de kosten niet te betalen.

De uitspraak is belangrijk voor alle grondeigenaren. Met name in het zuiden van het land wordt in het landelijk gebied steeds vaker afval van drugslaboratoria achtergelaten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer