Graanoogst+met+toppers+van+11+ton+tarwe
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Graanoogst met toppers van 11 ton tarwe

De graanoogst verloopt tot nu toe redelijk vlot. Het meeste graan komt binnen met 15 procent vocht of minder. De opbrengsten zijn gemiddeld tot goed. Er zitten topopbrengsten tussen van 11 ton tarwe.

Han ReindsenIn Zuidwest-Nederland was donderdag de helft van het areaal graan eraf, meldt CZAV. De opbrengsten zijn met 9.250 kilo tarwe per hectare gemiddeld.
‘De oogst is donderdag weer begonnen. Vrijdag is er veel graan binnengehaald. Zaterdag is er regen voorspeld. De verwachting is dat de graanoogst in de loop van volgende week een heel eind is gevorderd’, zegt Kees Rijk van CZAV in Goes.
De meeste partijen komen binnen met rond de 15 procent vocht. ‘Ook wel lager. Tegelijk zien we dat boeren soms te vroeg beginnen en het graan met 17 procent te nat binnenkomt. Dat is jammer, want het is nog redelijk vroeg in het seizoen’, aldus Rijk.
Ook Hendrik Jan Boven van WPA-Robertus in Winschoten constateert dat boeren soms langer moeten wachten. ‘In het begin hebben we partijen gezien van 18 à 19 procent vocht. Het graan was amper rijp. Nu zitten de meeste partijen onder de 15 procent vocht.’
Boven denkt dat zaterdag 70 tot 80 procent van het graan in Noordoost-Groningen is geoogst. ‘Begin volgende week zijn we met de tarweoogst in dit gebied een heel eind. Het stro is nog een beetje aan de groene kant. Gelijk oppersen gaat niet.’
De opbrengsten zijn volgens Boven zeker zo goed als vorig jaar. ‘De meeste zitten tussen de 9 en 11 ton tarwe per hectare. Toprassen in dit gebied zijn Lion en Elixer.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
Meer weer