Bijna+akkoord+aflandnotering+aardappelen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bijna akkoord aflandnotering aardappelen

LNCN in Emmeloord en de landbouwbeurs in Goes verwachten vanaf eind augustus in de aflandperiode Nederlandse aardappelen afkomstig van zandgronden te gaan noteren.

‘Die aflandnotering komt er zo goed als zeker', stelt Jan Douma van de Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN). 'Over enkele details hebben we nog een discussie.’

Douma is met onder meer Adrie Bossers namens landbouwbeurs Goes lid van de werkgroep die onderzoekt of het mogelijk is om tijdens de oogst aardappelen die bestemd zijn voor de verwerkende industrie te noteren. De meeste zandaardappelen worden in het najaar al verkocht.

Referentie

'Zandtelers missen een referentie voor hun afzet. Aangezien de teelt van aardappelen op zand steeds belangrijker wordt, is het hoog tijd voor deze notering', vindt Douma. 'De notering van aardappelen droog uit de schuur start pas begin november en dat is veel te laat.’

Bossers vertelt dat eind augustus de werkgroep definitief de knoop doorhakt. ‘Er is nog wat verschil van mening over het meenemen van transacties van Nederlandse aardappelen die bestemd zijn voor de verwerkende industrie in België en Duitsland. Wij vinden dat dit wel zou moeten gebeuren voor maximale transparantie’, zegt Bossers.

Kleine noteringscommissie

Douma gaat ervan uit dat de landbouwbeurs in Goes eind augustus start met de eerste aflandnotering en dat LNCN een week of twee later volgt. ‘Wij starten met een kleine noteringscommissie met twee telers, één handelaar en één vertegenwoordiger van de fritesindustrie.’

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer