Vinger aan de pols bij leidingen

Tussen het Drentse Wapse en het Friese Vinkega wil de Canadese oliemaatschappij Vermilion een gasleiding in de grond leggen. LTO Noord houdt lokaal de vinger aan de pols en onderhandelt landelijk.

Henriët DijkMet de vinger volgt Welhuis het 10 kilometer lange tracé van de aan te leggen ondergrondse gasleiding tussen Wapse en Vinkega. Hij stopt bij een rij percelen langs een wetering. ‘Als ze daar een werkstrook met een talud aanleggen, juist waar het land afloopt, dan zie je het misgaan bij een hevige regenbui’, zegt Welhuis. ‘Als boer doet het je natuurlijk zeer als je daardoor jouw gewassen ziet verpieteren.’
Zijn advies richting Vermilion is dan ook om een extra geul bij de werkstrook te graven, zodat het water weg kan. Het was een van de punten die aan bod kwamen toen vertegenwoordigers van de oliemaatschappij het tracé samen met de betrokken LTO Noord-afdelingen doornamen.

kleine velden

Vermilion is gespecialiseerd in winning van gas uit kleine velden. De oliemaatschappij heeft verschillende concessies om te mogen (proef)boren, onder andere in Noord-Holland, Friesland en Drenthe.
‘Zij gaan als het ware met stoffer en blik door de velden’, zegt Kingma. Het bedrijf dat de leidingaanleg voor Vermilion begeleidt, trok bij hem aan de bel voor overleg. Dit mede vanwege eerdere goede contacten bij werkzaamheden.

Gesneden koek

Voor Kester gaat het om vier leden die grond in het tracé hebben liggen. ‘Ik ben bij hen langsgegaan om te vertellen dat Vermilion langskomt’, vertelt hij. ‘Oh, komen ze weer’, zeiden ze. Want voor sommigen is het gesneden koek. Bij één boer komen ze al voor de vierde keer. Ik heb hun verteld dat als ze problemen hebben, ze dat moeten aankaarten bij ons.’
Die boodschap heeft Welhuis zijn leden in Westerveld ook mee gegeven. De LTO Noord-afdelingen en Vermilion houden nog een informatiebijeenkomst voor belanghebbenden.
Kester heeft goede ervaringen met Vermilion. De oliemaatschappij legt bijvoorbeeld passeerstroken aan voor haar vrachtverkeer en er is een goede gedragscode afgesproken.
Omdat Vermilion steeds meer landelijk opereert, voert zij momenteel met LTO Nederland op nationaal niveau de onderhandelingen over zaken als meewerk- en schadevergoedingen en voorwaarden.
‘Als je kijkt naar toekomstschade, dan is het goed om ook dat collectief te regelen. Via de overheid is geregeld dat bedrijven bijvoorbeeld voldoende fondsen hebben om bodemdalingsschade en dergelijke te kunnen vergoeden’, zegt Kingma.
Kester geeft als voorbeeld dat de boorlocatie Nijensleek nu wordt gevuld met zogenoemd formatiewater uit andere boorvelden. ‘Nu gaat er gas door de leiding tussen Wapse en Vinkega, maar er kan van alles door. Hoe staat dat in het contract? Daar moet je op letten.’
Kingma vult aan: ‘Met Gasunie en Tennet hebben we als LTO afgesproken dat als er ander spul door de leiding gaat of er een andere partner komt, dat dan de bestaande zakelijk recht overeenkomst heroverwogen kan worden. Anders zit je levenslang vast aan een contract.’
Met Gasunie en Tennet heeft LTO ook afgesproken dat een onpartijdige vertrouwenspersoon kan worden ingeschakeld bij een eventueel meningsverschil.
Kingma zegt over de overeenkomst tussen Gasunie en LTO: ‘Je moet het echt over elke letter en punt eens zien te worden. Afgesproken is bijvoorbeeld een zinnetje over het voorschot aan gewasschade. Stel dat je meer schade hebt en dat kunt aantonen, dan krijg je meer vergoeding. Als die zin er niet in had gestaan, dan was dat niet automatisch zo geweest.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer