CR 10.90 nieuw vlaggenschip

De CR Elevation is bij New Holland de serie rotordorsmachines, waarbij het volledige dorsproces plaatsvindt door twee in de lengte geplaatste rotors. De bestaande serie telt vijf machines, van 449 tot 571 pk. De nieuwe CR 10.90 heeft 652 pk en een graantank met een inhoud van 14.500 liter.

Versneltrommel

Het is niet enkel de zwaardere motor die de machine maakt tot wat het nu is. Bij de bestaande combines wordt het gewas rechtstreeks van de invoerketting naar de rotors gebracht. Bij de CR 10-90 heeft New Holland de Dynamic Feed Roll (DFR), een soort versneltrommel, tussen de invoerketting en de rotors geplaatst.
Deze techniek brengt het gewas met een hogere snelheid en met meer druk in het eigenlijke dorssysteem. Dit geeft een vlottere doorstroming en een zekere ontlasting van de rotors, waardoor ze lichter draaien en ze met een lager toerental hun werk kunnen doen. Dit geeft 15 procent meer capaciteit en minder beschadiging van het stro. Deze DFR is standaard op de nieuwe CR 10.90. Op de andere modellen in deze serie is het een optie.
De nieuwe machine is uitgerust met het nieuwe 12,50 meter brede VariFeed maaibord, het breedste maaibord dat momenteel op de markt is. Het is al op afstand herkenbaar. Opvallend is daarnaast de lange losvijzel, die behoorlijk achter de machine uitsteekt. Dit is nodig omdat de vijzel buiten de breedte van het maaibord moet steken om te lossen. Hij heeft een loscapaciteit van 142 liter per seconde en is voor transport hydraulisch opvouwbaar.
De CR 10.90 wordt standaard geleverd op de SmartTrax-rupsbanden. Kenmerkend hieraan is dat de vier looprollen in het midden iets dieper zijn geplaatst dan de grote rollen voor en achter. De rollen kunnen in de lengte- en breedterichting vrij pendelen voor een optimaal bodemcontact. Dit maakt dat de machine tijdens transport minder aanraking heeft met het asfalt/beton. Gemakkelijker bestuurbaar en minder slijtage zijn de voordelen.
In het land spoort de machine meestal wel iets in en dan wordt hij gedragen door het volledige loopvlak, van voor tot achter. Door de schuine oplopende stand heeft hij automatisch de neiging om bij wegzakken naar boven te willen klimmen. Dit geeft minder bodemdruk en meer stabiliteit van de machine, zeker met zo’n breed maaibord.

Triple-Clean

Op de CX Elevation-serie, bestaande uit twee vijfschuddermachines en twee zesschuddermachines met het conventionele dorssysteem, introduceerde New Holland de Triple-Clean. Vorig jaar kwam de fabrikant al met het nieuwe cascadesysteem, waarbij een extra trap in de reiniging is aangebracht om meer profijt te hebben met de beschikbare windcapaciteit. Nu heeft New Holland er een extra trap aan toegevoegd in het midden van de voorbereidingsbodem, voor 15 procent intensievere reiniging.
Om hier voldoende wind te krijgen, heeft de windmolen een tweede opening aan de bovenkant. De windmolen zelf is aan beide zijden voorzien van een trompetvormig geleidescherm op de as, zodat de wind egaal over de volle breedte wordt verdeeld, zowel in het midden als aan de beide zijkanten.
Met AutoFloat II handhaaft de machine een constante bodemdruk op het maaibord. Deze serie is nu ook leverbaar op nieuwe lagedrukbanden met een groter contactoppervlakte met de bodem. De kafspreider is instelbaar naar de breedte van het maaibord.
Vorig jaar introduceerde New Holland de nieuwe TC-serie. Dit is de prijsgunstige serie, die wordt gezien als een boerenmachine. Voor dit segment is er een belangrijke markt. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten nog altijd goed voor 18 procent.
Deze week voegde New Holland een vierschuddermachine toe aan deze serie, de TC 4.90. Hiervoor is het grootste model uit deze serie genomen en is deze één schudderbreedte smaller gemaakt. Het eerste cijfer geeft het aantal schudders aan, de twee andere cijfers de rangorde, vanaf 90 aftellend. De typeaanduidingen van de overige TC-machines worden hierop aangepast.

Rondebalenpersen

Bij de Roll-Belt 150 en 180 rondebalenpersen met variabele perskamer is een eenvoudig model toegevoegd met nieuwe techniek. Naast de Crop-Cutter met snijinrichting en de Superfeed is er nu ook de Active-Sweep. Deze uitdrukking heeft betrekking op de nieuwe invoer.
Bij andere persen zit er na de pick-up een snijinrichting of invoerrotor die het gewas onder zich door in de perskamer werkt. Bij de ActiveSweep zit een nieuwe rotor die het gewas langs de bovenkant werkt waardoor de capaciteit met 20 procent wordt verhoogd en ervoor zorgt dat het gewas minder wordt beschadigd.
De pick-up is iets breder dan de perskamer en daarom zitten er op het uiteinde van de invoerrotor twee korte vijzels. Dit maakt dat de baal ook aan de zijkanten goed vult.
De pers is volledig Isobus-klaar. Wanneer er geen Isobus op de trekker zit, wordt de pers met een bedieningsterminal geleverd. New Holland liet weten volgend jaar met een systeem te komen dat via Isobus de rijsnelheid van de trekker kan aansturen. Voorwaarde is dat de trekker een CVT-transmissie heeft.

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer