Colzaco zoekt markt eiwit uit koolzaad

Koolzaadtelers verenigd in Colzaco willen na spijsolie en cosmeticaproducten nu ook eiwit uit het zaad gaan gebruiken voor voedselproducten. Ze hopen dat ook de duurzame kant van koolzaad waardering krijgt door opname van de teelt in de vergroeningsmaatregelen.

Jorg Tönjes Met de start van de oogst vorige week trekken de koolzaadtelers graag even de aandacht naar zich toe. De 120 telers die samen 300 hectare koolzaad verbouwen en vermarkten, zoeken de markt met, soms innovatieve, producten, maar altijd met een duidelijke meerwaarde op kwaliteit.
De producten in de speciale Koozaa-welnesslijn die Colzaco dit jaar presenteerde, zijn een goed voorbeeld van de hoogwaardige toepassingen van de olie uit koolzaad. Het is een product dat van dezelfde grondstof wordt gemaakt als de spijsolie.
Met de verwaarding van de eiwitten uit het zaad kan Colzaco ook de perskoek verwaarden op een hoger niveau dan de veevoertoepassingen die de koek nu heeft. Secretaris Antoon Kleverkamp van Colzaco denkt dat het toepassen van dit eiwit past in de beweging van dierlijke naar plantaardige eiwitten die de consument maakt.
‘We hebben laten onderzoeken of het eiwit in de koek geschikt is voor menselijke consumptie en dit bleek het geval’, zegt Kleverkamp. ‘Ook zijn we met een broodbakker bezig die de koek als ingrediënt in zijn product wil gebruiken’, vertelt Kleverkamp.

Regionaal

Colzaco heeft bewezen dat in het oosten van het land rendement uit een eigen koolzaadketen is te halen. Korte ketens belasten de omgeving minder door weinig foodmiles.
Telers denken volop mee en hebben plezier in de teelt. Op 18 juli dorstte Harrie Berendsen uit Lengel in de Achterhoek zijn 2,5 hectare koolzaad. Ondanks de vrij arme grond die hij dit teeltseizoen gebruikte, verwacht Berendsen toch tegen de 4 ton zaad per hectare.
De teler rekent voor dat hij dankzij goede kwaliteit een plusje kan maken op zijn Avatar-koolzaad. De basisprijs is wat lager dan de vorige twee jaar. Per 100 kilo zaad komt dat neer op ongeveer 35 euro.
Daarbovenop kan de teler een paar euro extra beuren, als hij minder dan 2 procent vervuiling in het zaad heeft, meer dan de 40 procent olie en minder dan 9 procent water. Berendsen verwacht bijvoorbeeld bij het oliegehalte al een paar procent hoger te scoren, met vocht ook zeker onder de 9 procent te zitten en het zaad komt zichtbaar schoon uit de combine.

Vergroening

Kleverkamp zette zich de afgelopen tijd in om koolzaad binnen de vergroening van de akkerbouw te krijgen. Dat dat nog niet is gelukt, vindt hij teleurstellend. Colzaco blijft zich inzetten voor opname in de vergroening, omdat koolzaad veel positieve eigenschappen heeft voor de bodem, de biodiversiteit en de bijenstand.
Vroegbloeiende koolzaadvelden zorgen ervoor dat bijen na een lange winter voedsel vinden. Bijenvolken kunnen dan snel groeien, zodat er later meer bijen beschikbaar zijn voor de natuurbestuiving.
Winterkoolzaad houdt de akkers bijna jaarrond bedekt. Zo beperkt het gewas uitspoeling van meststoffen in de herfst. Het gewas is goed voor de bodem door de sterke doorworteling en draagt daarmee ook bij aan de vervolgteelt. De penwortel van koolzaad brengt ruimte voor lucht en water in de bodem. Duits onderzoek spreekt over 10 procent hogere opbrengst in de vervolgteelt.
Met goede afzet van koolzaadproducten en ruimte in de vergroening wil Colzaco de rendementen van de regionale teelt vergroten. Kleverkamp en de andere Colzaco-telers stoppen de lobby niet.

Weer

 • Zondag
  3° / -2°
  20 %
 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer