Koolzaad gedorst bij Colzaco-teler

Colzaco-teler Harrie Berendsen uit Lengel in de Achterhoek haalde vrijdag zijn 2,5 hectare koolzaad van het land. Loonwerker Meiland Azewijn kon het product mooi droog dorsen.

Koolzaad+gedorst+bij+Colzaco%2Dteler
© Nieuwe Oogst

De 120 Colazco-leden telen samen zo'n 300 hectare koolzaad. Colzaco verwaardt het product in de kwaliteitsmarkten voor spijsolie en cosmetica.

Nieuwe plannen zijn om uit de eiwitrijke perskoek producten te maken voor menselijke consumptie. Nu is de koek vooral een hoogwaardige grondstof voor veevoer.

Geschilde zaden

De olie uit het koolzaad wordt in Duitsland geperst. Specialiteitenwinkels en meerdere supermarktketens verkopen de olie. De olie geperst uit geschilde zaden is het meest hoogwaardige voedselproduct uit de productlijn die Colzaco op de markt brengt.

Het droge weer was gunstig tijdens het dorsen, ook al is het soms even heel stoffig. Koolzaad mag voor de bewaring maximaal 9 procent vocht bevatten.

Vocht

Berendsen zegt dat andere koolzaad die donderdag werd gedorst bij een collega-teler zelfs maar 6,5 procent vocht bevatte.

De basisprijs voor het zaad ligt per 100 kilo op ongeveer 35 euro. Telers kunnen daar een plusje op zetten door lager dan de 9 procent vocht, minder dan de 2 procent vervuilingen en meer dan 40 procent olie in het zaad te hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer