Duitse kennis helpt bij teelt koolzaad

Op basis van teeltregistratie en uitwisselen van ervaringen hebben akkerbouwers in Groningen de teelt van koolzaad geoptimaliseerd.

Duitse+kennis+helpt+bij+teelt+koolzaad
© nieuwe oogst

Binnen het praktijknetwerk ‘Koolzaad, Teeltoptimalisatie en Afzetverbreding’ hebben zo’n vijftien akkerbouwers de afgelopen twee jaar gewerkt aan verbetering van het rendement van de koolzaadteelt.

Ze hebben daarbij dankbaar gebruik gemaakt van teeltkennis uit Duitsland. Niet alles is echter een-op-een te vertalen naar de Nederlandse omstandigheden.

Andere wetgeving

Het praktijknetwerk werd vrijdag 25 april afgesloten bij deelnemer Douwe Hamster uit Nieuwolda. Duidelijk is dat akkerbouwers in Duitsland meer mogelijkheden hebben om het saldo van koolzaad te verhogen.

Door bijvoorbeeld andere wetgeving op het gebied van mestbeleid en toelating van gewasbeschermingsmiddelen hebben collega’s het over de grens makkelijker.

Later oogsten

Volgens de Duitse deskundige Tjard Ommen is een opbrengst van gemiddeld 5 ton koolzaad of meer mogelijk. ‘Telers moeten langer wachten met oogsten, tot de tweede helft van augustus.'

Daarnaast benadrukte Ommen het belang van een goede zwavelbemesting. 'Een gift van 30 kilo zuivere zwavel zorgt voor een betere benutting van de stikstof. Dat effect wordt onderschat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer