Boer+vreest+uitbreiding+vliegveld+Lelystad
Nieuws
© Studio Kastermans

Boer vreest uitbreiding vliegveld Lelystad

Veehouders in Flevoland vrezen dat de uitbreiding van Lelystad Airport ten koste gaat van hun ontwikkelingsruimte. De uitbreiding komt overeen met een expansie van meer dan 11.000 melkkoeien, rekende LTO Noord uit.

Volgens de berekeningen in het milieueffectrapport leidt de uitbreiding van Lelystad Airport tot een toename van de stikstofemissie van 287,13 ton per jaar in 2025.

'Ter vergelijking: een melkkoe heeft een jaarlijkse ammoniakemissie van 9,5 kilo en een melkveebedrijf met 200 melkkoeien en 140 stuks jongvee heeft een ammoniakemissie van 2.446 kilo per jaar', geeft LTO Noord in de zienswijze op het ontwerp-luchthavenbesluit luchthaven Lelystad aan.

Programmatische Aanpak Stikstof

LTO Noord concludeert dat er in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) minder ontwikkelingsruimte resteert voor de veehouderij dan in de PAS ontwikkelruimte wordt gereserveerd voor extra vliegverkeer.

LTO Noord Flevoland-voorzitter Arnold Michielsen: 'De grote vraag is hoeveel ontwikkelingsruimte het vliegveld gaat opsouperen', zegt voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland.

Innovaties

'De veehouderijsector creëert steeds meer ontwikkelingsruimte door innovaties als nieuwe stalsystemen. Die ruimte moet de sector ook krijgen', aldus Michielsen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer