Sierteeltexport leeft weer op

De Nederlandse export van bloemen en planten is in de eerste zes maanden van dit jaar met 1,6 procent gestegen, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Joost van WinsenDe Nederlandse exporterende groothandel in sierteeltproducten heeft in de eerste helft van dit jaar een omzetwaarde gerealiseerd van 3 miljard euro. De exportwaarde van snijbloemen stabiliseerde op 1,8 miljard euro. Bij pot- en tuinplanten werd een plus gerealiseerd van 5,5 procent, waardoor de verkoopwaarde bij deze productgroep op 1,2 miljard euro uitkwam.
Het is voor de tweede keer dat de exportwaarde na zes maanden de grens van 3 miljard euro bereikt. Eerder was dat het geval in 2012.
Na een lichte krimp in de tweede helft van 2013 en in het eerste kwartaal van dit jaar noteerde de VGB in vergelijking met 2013 in het tweede kwartaal een stijging van 3,7 procent. De groei is nog broos, stelt de VGB. Volgens de organisatie zullen ondernemers in de tweede helft van het jaar alle zeilen moeten bijzetten om de toename vast te houden.
Vooral de exportmogelijkheden naar Oost-Europese markten zijn lastig te voorspellen. De Russische markt nam in de eerste zes maanden van dit jaar 8,5 procent minder af. ‘De politieke spanningen werken door in het gedrag van de consumenten en dat merken we ook bij onze afnemers’, zegt Marcel Zandvliet, marketing directeur bij de Dutch Flower Group.
‘Verder zien we in heel Europa dat eindgebruikers voorzichtig blijven en de hand op de knip houden.’
De VGB merkt op dat de internationale concurrentie bij snijbloemen groeit. ‘In meerdere afzetgebieden nam ook de lokale concurrentie van pot- en vooral tuinplanten toe. Dit kwam door het gunstige voorjaarsweer.’
Rusland is het enige land van de top 10-bestemmingen dat een krimp liet zien. Groei werd er verwezenlijkt in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Polen, Oostenrijk en Zweden. De bloemen- en plantenmarkten van Groot-Brittannië, Italië en België bleven stabiel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
Meer weer