Asbesttaak gemeenten niet oké

Den Bosch - Achttien Brabantse gemeenten voeren hun asbesttaken niet goed uit, laten Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Brabant in een recent onderzoeksrapport weten. In reactie hierop roept Ruud Hoosemans, die namens LTO de kar trekt voor een asbestvrije agrosector, op tot meer samenwerking.

Sanne JansenDe achttien gemeenten zouden volgens Gedeputeerde Staten te weinig aandacht hebben voor het tegengaan en bestrijden van asbest. Het rapport is niet openbaar, maar het zou onder meer gaan over de gemeente Den Bosch, Woudrichem, Helmond, Tilburg en Geldrop.
Gemeenten hebben een cruciale taak bij de uitvoering van de asbestwet- en regelgeving. Ze zijn de eerste en belangrijkste schakel in de toezichts- en handhavingsketen bij het verwijderen van de gevaarlijke stof. Volgens GS gebeurt het informeren over asbest in de betreffende gemeenten naar behoren. Er gaat echter veel mis bij het correct verwijderen en signaleren ervan. Ook schieten ze tekort bij het documenteren van uitgevoerde asbestcontroles.

Positief

Ruud Hoosemans, LTO-programmaleider Asbestvrije Agrosector, reageert positief op de conclusies van GS. ‘Het benadrukt des te meer het belang van een goede asbestsanering, iets wat we vanuit LTO al enkele jaren stimuleren. Zo hebben we samen met onder andere Achmea en het ministerie van Infrastructuur en Milieu een programma opgezet voor de agrarische sector.’
Met dit programma zijn boeren en tuinders de afgelopen jaren voortvarend aan de slag gegaan, vertelt Hoosemans.
‘Er zouden meer gemeenten bij aan mogen sluiten. In Brabant lopen nu al in zo’n vijftien ZLTO-afdelingen initiatieven om asbest van agrarische daken te verwijderen. Hieraan doen steeds meer particulieren en andere MKB-bedrijven mee’, vertelt Hoosemans.
Hij vervolgt: ‘Maar gemeenten blijven nog wat achter, merken we. Wij nodigen ze uit om zich bij deze samenwerking aan te sluiten.’
ZLTO heeft van alle gemeenten in het werkgebied in kaart gebracht hoeveel asbestverdachte daken er nog binnen de gemeentegrenzen zijn.
‘Met deze informatie en met een gezamenlijke aanpak kunnen we behalve agrariërs ook burgers en bedrijven snel en goed benaderen. Samen zijn we in staat om hen te ontzorgen en tot versnelde verwijdering van asbest te komen. Nu ook de provincie haar stimuleringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ heeft opengesteld, zou ik zeggen: gemeenten en provincie, zoek ons op en we pakken dit samen aan.’
De provincie meldt dat ze gemeenten actief zal gaan aansporen om hun asbestbeleid te verbeteren.

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer