'Afzet gevaccineerd vlees betaalt EZ niet'

Mocht Nederland bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte noodvaccinaties gebruiken, dan zijn marktpartijen verantwoordelijk voor de afzet van die producten en acceptatie daarvan in andere landen.

%27Afzet+gevaccineerd+vlees+betaalt+EZ+niet%27
© EZ

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds de uitbraken van Klassieke Varkenspest (KVP) in de jaren negentig en mond-en-klauwzeer (MKZ) in 2001 spreekt Nederland over de inzet van noodvaccinaties wanneer een dergelijk ziekte de veestapel opnieuw besmet.

Ruiming stuit namelijk op groot verzet bij veehouders en maatschappij. Noodvaccinatie is een middel dat politiek maar vooral richting de handel lastig ligt. Er is namelijk geen zekerheid of andere landen wel het vlees van gevaccineerde dieren willen ontvangen.

Handelsbeperkende maatregelen

De Tweede Kamer vroeg in maart 2012 daarom aan de landbouwstaatssecretaris, toen nog Henk Bleker, om 'Europees te streven naar opheffing van alle handelsbeperkende maatregelen.'

Dijksma reageert nu en stelt dat zij zich inzet om politiek barrières weg te nemen op dit terrein. Volgens de bewindsvrouw lukt dat ook steeds beter.

Geen toezeggingen

Concreet doet de staatssecretaris echter geen toezeggingen. Marktpartijen zijn zelf verantwoordelijk voor de afzet en acceptatie van gevaccineerd vlees, als Nederland tot noodvaccinaties overgaat, meent Dijksma.

Met die opstelling blijft de onzekerheid wat er gebeurt met gevaccineerd vlees wanneer MKZ of KVP weer in Nederland komt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer