Veehandel: 'Draaiboek varkenspest te vaag'

De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) vindt het nieuwe beleidsdraaiboek voor klassieke varkenspest (KVP) en Afrikaanse varkenspest (AVP) te vaag.

Veehandel%3A+%27Draaiboek+varkenspest+te+vaag%27
© NBHV

Ook het mond-en-klauwzeer (MKZ) draaiboek dat door het ministerie van Economische Zaken is geüpdate is onvoldoende uitgewerkt, meent de bond. Zo is de NBHV van mening dat de details van de draaiboeken onvoldoende zijn ingevuld.

‘De maatregelen zijn op voorhand meer gedetailleerd in te vullen dan in het huidige draaiboek is gebeurd. Corridors zouden bijvoorbeeld voor groot deel ingetekend kunnen worden.’

Informatie

Ten tweede vindt de NBHV het belangrijk dat alle partijen die worden geraakt door de te nemen maatregelen goed worden geïnformeerd.

‘Echter, binnen die hele grote groep is een kleine groep van houders, handelaren, transporteurs en slachterijen die veel directer wordt geraakt dan de overige partijen.’

Deze groep moet volgens de veehandelarenbond extra snel, extra goed en vaker worden geïnformeerd en ook betrokken worden bij de te nemen maatregelen.

Vaccinatie

Het derde NBHV-kritiekpunt gaat over de inzet van vaccinatie als bestrijdingsmiddel. De bond is voorstander van het beleid om te vaccineren in plaats van het ruimen van dieren.

‘Vaccineren is echter geen optie zolang er geen oplossing is voor de afzet van de producten van gevaccineerde dieren.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer